30 Maj 2023 02:28:57
Nawigacja
· Strona główna
· Artykuły
· Download
· Pytania i odpowiedzi
· Forum
· Kontakt
· Katalog linków
· Galeria
· Szukaj
Aktualnie online
· Gości online: 1
· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 108
· Najnowszy użytkownik: SP0085CZ
Ostatnie artykuły
· test
· Pytania do testów na...
· Świadectwa operatora...
· Krótkofalowcy Często...
· Regulamin rejestracj...
Ostatnio Widziani
SP9QZL 2 tygodni
sp9aki 2 tygodni
SQ9MDK 7 tygodni
SQ9QS22 tygodni
sn0hq26 tygodni
SN9C42 tygodni
sp9aae56 tygodni
SP9FOW61 tygodni
SP0085CZ62 tygodni
SP9VJ110 tygodni
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Brak wiadomości. Może czas dodać własną?
Nasi partnerzy
Partnerzy techniczni strony

TRUSTNET
ul. Partyzantów 1/3
42-200 Częstochowa
www.trustnet.pl

GoGetSSL Site Seal
Propagacja
Zobacz temat
 Drukuj temat
Zapytać korespondenta, czym poza krótkofalarstwem się interesuje ?
sp3huf
"W czasie łączności podajemy imię swoje, QTH, raport i inne dane. Jakby zapytać w czasie QSO czym interesuje się nasz rozmówca ? A może mamy wspólne zainteresowania ? Ja oprócz krótkofalarstwem, interesuję się amatorską fotografią ; piszę wiersze, myśli."

Kupiłeś drogi nadajnik, postawiłeś anteny, podłączyłeś klucz oraz mikrofon. Włączyłeś stację i po chwili słyszysz inną polską stację. Wołasz ją i ta stacja zgłasza się. Witam drogi kolego, odbieram na 59 z dużymi plusami, imię, QTH, antena taka, transceiver, mikrofon z górnej półki (rozmówca podaje symbol mikrofonu, który mi nic nie mówi), pogoda taka a taka. Jak doleciało do kolegi?
Dzień dobry? Moje imię..., QTH, antena, temperatura +5 stopni. Dziękuję za miłe QSO, QSL wyślę via biuro. DO usłyszenia 73!
Czy tak powinno wyglądać QSO? Czasami słyszymy takie coś: callsign, imię, raport, zobacz na qrz.com 73! By! By ! A może zapytać czym korespondent się zajmuje? Może konstrukcje, czy DX-y albo udział w zawodach? A może kolega łowi ryby? fotografuje? Tak mało słyszy sie o konstrukcjach, o budowie nowych urządzeń, o poradach warsztatowych, o naprawach starych transceiverów, czy starych odbiorników radiowych! Może ktoś z dalekiej Polski, ma podobne hobby i w ten sposób nawiązuje się bliższe kontakty. Internet, SKYPE, gadu-gadu, telefon, spotkania np "ŁOŚ", na Jasnej Górze, Zjazd PK UKF, czy inne zjazdy pomagają spotkać ciekawych, interesujących ludzi! Czy tylko wyścig za nowymi krajami? Prześciganie się nowymi urządzeniami nadawczo-odbiorczymi, antenami, mocą wyjściową nadajnika!
A tu nie chodzi o to, chodzi o poznawanie nowych ludzi, ich krajów, tradycji, innych kultur. A także o doskonalenie języków obcych. Doskonalenie prowadzi do mistrzostwa!

Roman SP3HUF Ostrów Wlkp. JO81VP
Edytowane przez sp3huf dnia 17-05-2015 19:48

SP9GR
Wiele słusznych uwag! Ale czy pisanie o tym na Internecie wystarczy?
Sądzę, że skuteczniej będzie po prostu rozmawiać Barko tym podczas łączności na paśmie - prowokując niejako korespondenta do dyskusji na określone tematy.Frown
Pozdrawiam Hey i do usłyszenia na paśmie.
Ryszard, SP9GR
Edytowane przez SP9GR dnia 12-05-2015 17:27

http://www.qsl.net/sp9gr
sp3huf
Tytuł: Wspomnienie od SP3HUF

Egzamin przed Komisją z PIR - u ( obecnie UKE )zdałem latem 1973r. i otrzymałem call sign SP3HUF.
Wtedy sufiksów nie można było wybierać jak dzisiaj. Pierwszy odb. wykonałem sam, był to tzw."reakcyjniak". Składał się on z tranzystora BFP215 i wzm. m. cz. na słynnym ukł. scal. UL1490, dziś już nieosiągalny, a wtedy rarytas! To było w 1974r. Kierownik Klubu SP3ZAB przy II LO, śp.Pan Stefan Szaroszewski SP3ADA, podarował nam UKF - com tj. kol. Piotrowi, kol. Jackowi i innym kolegom młodym, którzy nie wyszli potem w eter, X - tale o F = 9,613 Mhz , które po powieleniu X 15, dawały sygnał na początku w paśmie 2 - metrowym. W 1975r.rozpocząłem budowę TX - a, na 5 lampach ( 2X EF80,QQE03/12 w torze w. cz. i w modulatorze ECC83,82 ).
To był pierwszy nadajnik, amatorski AM, na to pasmo. Podobny TX zrobił kolega i z nim zrobiłem pierwsze QSO, na amatorskim sprzęcie na tym paśmie, tą emisją w Ostrowie Wlkp., 12.05.1976r. Nikt nie ma wcześniej karty QSL, od nas. Później dołączył do nas trzeci kolega , jaka to była radość pogadać i że jest nas trzech! Zaczęliśmy budować RX - y z podwójną przemianą, kowerter wg SP2RO. Ant. na dachu to 5 el. YAGI wg OK1DE. Długo robiło się CQ i szukało się po całym paśmie, korespondenta! W tym pierwszym TX - ie brakowało silnego drivera, jakim była lampa 5763, która później była w FM302, które te ostatnie pochodziły z demobilu. Weszły one w 1980r.
W 1984 wykonałem ant. wg SP6LB ( 9 el. YAGI, obrotowa, z wskaźnikiem na selsynach ).

Roman SP3HUF
Edytowane przez sp3huf dnia 26-05-2015 07:10

Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło